Visi Anwar diragui

Oleh: mindspring

Saya telah baru habis membaca tiga buah buku yang bertajuk : ‘Confessions of an Economic Hit Man’ by John Perkins (Pengakuan Pembunuh Ekonomi oleh John Perkins) dan ‘A Game as Old as Empire’ (Satu permainan yang setua dengan Empayar) – disunting oleh Steve Hiatt dan buku yang ketiga adalah ‘Banker to the Poor’ (Pemilik Bank kepada orang Miskin) oleh Muhammad Yunus – yang telah dianugerahkan hadiah nobel keamanan kerana usahanya dalam membanteras kemiskinan.

Jadi, apa kaitannya tiga buku tersebut dengan Anwar Ibrahim?

Ketiga-tiga buku tersebut memberikan kenyataan yang menjahanamkan tentang bagaimana Bank Dunia dan IMF serta yang sama dengannya, menjadi alat utama untuk Kerajaan A.S. menyogok kerajaan negara-negara membangun dalam usaha menguasai negara-negara tersebut dengan menjadikan mereka berhutang kepada organisasi kewangan tersebut.

Tidak hairanlah Tun Mahathir benar-benar enggan menerima sebarang bantuan daripada IMF memandangkan mungkin dia memahami modus operandi mereka.

Dua buku yang pertama ini luar biasa, membeliakkan mata, membuka rahang , mengecutkan perut.

“Pembunuh upahan ekonomi,” tulis Perkin, “adalah profesional yang dibayar dengan harga yang tinggi untuk menipu negara- negara di seluruh dunia sehingga bertrilion dolar. Alat-alat mereka termasuklah laporan kewangan yang palsu, manipulasi pilihan raya, rasuah, peras ugut, seks dan pembunuhan.”

Sekarang, saya perlu benar-benar menyoal Anwar Ibrahim. Adakah dia berjuang untuk Malaysia atau untuk dirinya sendiri ?

Adakah matlamatnya untuk mengangkat Malaysia atau Malaysia yang mengangkatnya?

Sekarang dia merupakan Pengerusi Foundation for the Future (Yayasan Masa Hadapan).

Apakah yang yayasan ini lakukan?

Foundation for the Future Cuba untuk Mempromosikan Demokrasi di Timur Tengah
Washington, DC, 2 Februari 2006

Setelah rundingan di antara wakil masyarakat awam dan pegawai kerajaan dari Amerika Syarikat, Eropah dan Timur Tengah dan Afrika Utara, diumumkan, Rahma Bourqia dari Maghribi, Bakhtiar Amin dari Iraq, dan Anwar Ibrahim dari Malaysia, akan berkhidmat sebagai jawatankuasa pemilih untuk melantik lembaga pengarah bagi Timur Tengah dan Afrika Utara Yang Lebih Luas, untuk Foundation for the Future.

Kenapa Timur Tengah dan Afrika Utara Yang Lebih Luas – yang secara kebetulan ditakrifkan sebagai……..

Africa Policy Outlook 2006 (Dasar Padang Ke Afrika 2006)

Africa Policy Outlook 2006 akan membantu menjelaskan sama ada rasa keprihatinan untuk benua Afrika, yang dipakai seperti simbol oleh pemimpin Barat tahun lepas, merupakan penentu kepada dasar Afrika, atau ia hanya sebagai topeng, yang lebih “strategik” dan kurang minat dalam usaha “kebajikan”.

Pada 2006, Afrika akan menyaksikan satu gelombang baru untuk tentera A.S. mendarat di benua tersebut sebagai latihan dan misi lain, memandangkan Washington mensasarkan untuk membentuk semula Afrika untuk menjadi kepentingan kepada keselamatan Amerika.

Arah aliran di dalam dasar Afrika Pentadbiran Bush adalah ke arah fokus yang lebih hebat terhadap kononnya apa yang dipanggil “Perang Ke Atas Keganasan,” dengan penekanan kepada pengumpulan maklumat perisikan, mengawal “kawasan yang tidak diperintah” di atas benua yang luas, dan pra-penempatan tentera serta peralatan untuk melancarkan kekerasan di seluruh dunia untuk melumpuhkan Al-Qaeda di Afrika.

Tetapi penglibatan Amerika dalam misi pengaman di Afrika adalah jauh sama sekali, seperti genosid yang masih berterusan di Darfur, Sudan.

Dasar Afrika yang sama juga bertujuan untuk memasuki kawasan minyak Afrika Barat dengan selamat, yang pada masa sekarang Pentadbiran Bush melihatnya sebagai kepentingan negara strategik.

Import minyak Afrika diunjurkan daripada 15 peratus daripada keseluruhan minyak A.S. kepada 25 peratus menjelang 2015. A.S. sudah mengimport minyak yang lebih daripada Afrika berbanding Arab Saudi, dan dalam masa satu dekad, ia akan menjadi sumber yang lebih banyak daripada keseluruhan Teluk Parsi.

Untuk pandangan yang lebih jelas tentang perkara di atas, baca bahagian ‘Mercenaries on the Front Lines in the New Scramble for Africa’ by Andre Rowell and James Marriot (Askar Upahan di Barisan hadapan di dalam Perebutan baru Afrika oleh Andre Rowll dan James Marriot), muka surat 113-130, daripada buku ‘A Game as Old as Empire’.

Askar Upahan di Barisan hadapan di dalam Perebutan baru Afrika, Andrew Rowell dan James Marriot :

Sebanyak 30 peratus daripada minyak Amerika akan datang daripada Afrika pada 2015, dan syarikat minyak multinasional secara meningkat mendapatkan bantuan askar persendirian untuk melindungi operasi mereka di sana. Masyarakat di Delta Niger telah dikempen untuk perkongsian kekayaan minyak yang dipam dari bawah tanah mereka. Pada 2006, Nigel Watson-Clark bekerja sebagai pegawai keselamatan Shell di Nigeria, melindungi pelantar minyak luar pantai – tentera barisan hadapan untuk rangkaian eksploitasi minyak. Dijadikan tebusan semasa serangan oleh militan tempatan, dia mendapati dirinya di tengah-tengah perebutan minyak Nigeria.

Bagaimana ‘Banker to the Poor’ boleh terlibat? Inilah yang dikatakannya pada muka surat 142 :

Sebelum saya memulakan Grameen Bank, saya telah menjadi kritikan agensi- agensi bantuan antarabangsa di Bangladesh. Di merata-rata tempat, agensi yang paling berpengaruh, dan yang utama saya kritik adalah Bank Dunia.

Bersambung pada muka surat 45 :

…institusi bantuan multilateral (melibatkan penyertaan banyak pihak atau negara) mempunyai banyak wang untuk dibelanjakan. Pegawai-pegawai rasmi menentukan amaun sasaran untuk setiap negara. Lebih banyak wang yang dikeluarkan oleh pegawai tersebut, mereka mendapat gred yang lebih baik sebagai pegawai peminjam……Mereka akan melakukan apa saja untuk mendapatkannya (gred), termasuk memberikan rasuah kepada pegawai kerajaan dan ahli politik sama ada secara langsung atau tidak langsung…

dan akhirnya,

Walden Bello yang telah mengkritik Tun M di KL, melaporkan kepada IMF

IMF sentiasa menjadi tidak popular di negara Dunia Ketiga. Tetapi tidak pernah mempunyai sebarang hubungan dengan “pemegang saham” utamanya, seperti yang ditunjukkan pada hari ini, apabila kata-kata hikmat yang datang daripada Setiausaha Perbendaharaan A.S. Robert Rubin dan Pengarah Urusan IMF, Michel Camdessus hampir-hampir tidak dapat dibezakan.

Terdapat kepercayaan yang berlegar-legar di kalangan kerajaan dan industri di Asia bahawa Washington dan IMF berkonspirasi dengan bank dan spekulator untuk membawa kemusnahan kewangan rantau tersebut. Sebabnya : untuk menggelincirkan Asia daripada laluannya daripada menjadi pesaing strategik dan ekonomi pada abad ke-21. Ini , sudah tentu, teori konspirasi yang klasik, tetapi ia merupakan perkara biasa pada masa sekarang, ia telah menjadi fakta di kalangan elit politik dan ekonomi yang pernah berkhidmat sebagai penyokong kuat Amerika di Asia.

Hak cipta 1998 Focus on the Global South

Sila baca buku tersebut dan anda akan mendapat kesimpulannya sendiri……Bagi saya, lebih banyak yang saya baca, lebih banyak keraguan saya terhadap Anwar Ibrahim.

AIDC mnterjemah artikel Minda Cergas, Mindspring. 2007. Reasons to doubt Anwar Ibrahim. Artikel asal klik di sini

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: